Fusilli z papryką – klasyczny Sycylijski przepis
składniki na 4 porcje
Wykonanie:
Umyj paprykę i pokrój ją w paski. Pokrój cebulę i rozgnieć czosnek dłonią, pozostawiając go w łupince. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię z dwiema łyżkami oleju i smaż przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Dodaj paprykę na patelnie, trochę zwiększ ogień i smaż przez kilka minut mieszając. Następnie dodaj niecałą szklankę wody, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę i dostosuj płynność sosu według swoich preferencji. Przed wyłączeniem dopraw solą i dodaj drobno posiekane liście bazylii, odstaw pod przykryciem podczas gotowania makaronu. Gdy makaron jest już prawie ugotowany, w misce rozpuść ricottę z 3-4 łyżkami wody i ddopraw pieprzem. Dodaj do niego makaron al dente, polej sosem i dobrze wszystko wymieszaj. Podawaj makaron z ostrą papryką i jeśli chcesz z świeżo posiekaną bazylią.
Trottole z pesto z rukoli
składniki na 2 porcje
Wykonanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.  Zmiksuj składniki na „pesto” czosnek , rukolę ,oliwę (na niskich obrotach), aż uzyskasz krem, którym doprawisz makaron, dodaj trochę gorącej wody. Dopraw do smaku, połącz z makaronem, udekoruj orzachami włoskimi.
Carbonara z cukinią i boczkiem z Sardynii
składniki na 4 porcje
Wykonanie:
Na patelni usmaż boczek razem z cebulą i startą cukinią. W małej misce szybko ubij żółtka, pieprz i starty ser. Następnie ugotuj makaron. Po chwili weź kilka łyżeczek osolonej wody i dodaj do ubitych jaj. Gdy makaron będzie gotowy, należy go wrzucić na patelnię z sosem z żółtek. Przy wyłączonym ogniu wymieszać z masą jajeczną, serem, solą i wodą. Dodaj boczek z cebulą i cukinią, dopraw pieprzem.
Le Pappardelle del Cafone
składniki na 4 porcje
Wykonanie:
Na dużą patelnię wlej oliwę dodaj posiekaną cebulę z marchewką, selerem i trochę podsmaż. Umyj grzyby, a następnie dodaj je na patelnię wraz z kawałkami wędzonego boczku. Kiedy wszystko wydaje się dobrze wymieszane i zrumienione, dodaj pomidory i szczyptę soli. Gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut, a w tzw. „międzyczasie” ugotuj makaron Pappardelle w osolonej wodzie i odcedź, gdy będzie al dente. Podsmaż Pappardelle na dużym ogniu wraz z sosem. Podawaj z pietruszką i szczyptą pieprzu, posyp świeżo startym serem.