

Fusilli z papryką – klasyczny Sycylijski przepis
składniki na 4 porcje
- 400 g Makaron Fusilli
- 2 duże czerwone papryki (lub czerwono-żółta, ale nie zielona)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g ricotty
- Bazylia
- Pieprz
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Umyj paprykę i pokrój ją w paski. Pokrój cebulę i rozgnieć czosnek dłonią, pozostawiając go w łupince. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię z dwiema łyżkami oleju i smaż przez 5 minut na bardzo małym ogniu.
Dodaj paprykę na patelnie, trochę zwiększ ogień i smaż przez kilka minut mieszając.
Następnie dodaj niecałą szklankę wody, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę i dostosuj płynność sosu według swoich preferencji.
Przed wyłączeniem dopraw solą i dodaj drobno posiekane liście bazylii, odstaw pod przykryciem podczas gotowania makaronu.
Gdy makaron jest już prawie ugotowany, w misce rozpuść ricottę z 3-4 łyżkami wody i ddopraw pieprzem. Dodaj do niego makaron al dente, polej sosem i dobrze wszystko wymieszaj. Podawaj makaron z ostrą papryką i jeśli chcesz z świeżo posiekaną bazylią.


Trottole z pesto z rukoli
składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu Trottole
- 35-45 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 8-10 szt. orzechów włoskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól dla smaku
Wykonanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Zmiksuj składniki na „pesto” czosnek , rukolę ,oliwę (na niskich obrotach), aż uzyskasz krem, którym doprawisz makaron, dodaj trochę gorącej wody.
Dopraw do smaku, połącz z makaronem, udekoruj orzachami włoskimi.


Carbonara z cukinią i boczkiem z Sardynii
składniki na 4 porcje
- Makaron Fior - 400 g
- Żółtko 1 na osobę
- Boczek - 70 g
- Tarty ser pecorino lub miękki żółty - 70 g
- Tarta cukinia -2 średnie szt.
- Cebula 1/2 średniej szt.
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni usmaż boczek razem z cebulą i startą cukinią. W małej misce szybko ubij żółtka, pieprz i starty ser.
Następnie ugotuj makaron. Po chwili weź kilka łyżeczek osolonej wody i dodaj do ubitych jaj. Gdy makaron będzie gotowy, należy go wrzucić na patelnię z sosem z żółtek. Przy wyłączonym ogniu wymieszać z masą jajeczną, serem, solą i wodą. Dodaj boczek z cebulą i cukinią, dopraw pieprzem.


Le Pappardelle del Cafone
składniki na 4 porcje
- Makaron Pappardelle - 400g
- Pieczarki - 200 g
- Boczek wędzony - 150 g
- Średnie marchewki - 2 szt.
- Średni seler - 1 szt.
- Średnia cebula - 1 szt.
- Pomidory bez skórki 500g
- Pietruszka do smaku
- Parmezan i trochę startego Pecorino
- Oliwa z oliwek extra virgin, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na dużą patelnię wlej oliwę dodaj posiekaną cebulę z marchewką, selerem i trochę podsmaż.
Umyj grzyby, a następnie dodaj je na patelnię wraz z kawałkami wędzonego boczku.
Kiedy wszystko wydaje się dobrze wymieszane i zrumienione, dodaj pomidory i szczyptę soli.
Gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut, a w tzw. „międzyczasie” ugotuj makaron Pappardelle w osolonej wodzie i odcedź, gdy będzie al dente.
Podsmaż Pappardelle na dużym ogniu wraz z sosem.
Podawaj z pietruszką i szczyptą pieprzu, posyp świeżo startym serem.